Pages

Elektrikli uçakla saatte 400 km hızla uçacak!






Riskli rekor denemeleriyle adını duyuran ABD’li mucit ve elektrikli araç projelerinin öncüsü Chip Yates, elektrikli bir uçakla en hızlı uçuşu gerçekleştirmek için hazırlık yapıyor. Yates, dünyanın en hızlı elektronik uçağı EnerDel ile saatte 400 km hıza ulaşmayı hedefliyor. 

Elektrikli araçlarla yaptığı rekor denemeleriyle adını duyuran ABD’li girişimci Chip Yates, 2011’de elektrikli motosikletle hız rekorunu kırdıktan sonra şimdi gökyüzünde rekor kırma planları yapıyor.

SWIGZ adlı şirketinin geliştirdiği motosikletle Eylül 2011’de 240 km hız yapan ve bu alanda rekor kıran Yates, geçtiğimiz Temmuz ayında da bir elektrikli uçakla saatte 320 km hız yapan ilk insan olmuştu.

Yeni rekor denemesi için geliştirilen EnerDel adındakı elektrikli uçak, 450-voltluk,258 beygir gücüne çıkarıldı. Eski enerjisinin iki katını ortaya koyan uçağın havalanmasını sağlayan batarya, yaklaşık 240 kg ağırlığında. 

TAM KAPASİTESİNE ULAŞMADI
Rekor denemesi için, uçağın itici gücünü sağlayacak pervane de büyük önem taşıyor. ABD havacılık sanayisinin önemli isimlerinden Craig Catto’nun Long-EZ uçağı için geliştirdiği ve hız uçuşları için tasarlanan pervaneden esinlenen Yates ve ekibi, dakikadaki devi sayısı (rpm) 3100’e çıkan karbon fiber özel bir pervane geliştirdi. Bu sayı, Cessna uçaklarının pervane gücünün yüzde 20 fazlasına denk geliyor.

Wired'ın haberine göre, test uçuşlarında bataryadaki amplifikatörlerin sadece 211’ini kullanan EnerDel, buna rağmen 2500 rpm’ye ulaşmayı başardı.

Catto’nun hesabına göre, EnerDel 3100 rpm’de saate 400 km hıza ulaşabilecek. Bu hızda Yates uçağı tek parça halinde tutmayı başarabilirse, bir e-uçakla en hızluı uçuşu yapan insan unvanını alacak.

Elektrikli uçakla saatte 400 km hızla uçacak! için “0 yorum” bulunmaktadır.